A je tu podzim

22.09.2015 14:59

Během podzimu čeká na vaše čtyřnohé miláčky řada nástrah, které jim znatelně mohou toto roční období znepříjemnit. Přečtěte si, co psům na podzim vadí nejvíce a co byste neměli při péči o ně podcenit.

Jestli chodíte se svým čtyřnohým miláčkem rádi na podzimní procházky, dejte pozor na nebezpečí, která na něj venku číhají. Mohou být velmi nepříjemná a nebezpečná.
Stejně jako lidé, tak i psi trpí nachlazením. Příčinou je nejen ochlazení, ale i deště, nebo přízemní mrazíky. Projevy, které nachlazení provázejí, jsou stejné jako u lidí - kašel, teplota, rýma. I léčení by mělo být obdobné. Psům by se k vyléčení měl podávat sirup proti kašli a vitamíny. V závažnějších případech to mohou být i antibiotika.
Chladné počasí nepřispívá ani chronickým potížím, bolestem kloubů a artróze. Je dobré psům preventivně dávat léky podporující regeneraci chrupavky. Pokud trpí psi velkými bolestmi, nechte jim od veterináře předepsat analgetika

     Dalším nebezpečím jsou malá semínka trávy - osiny. I přes jejich milimetrové rozměry, dokážou napáchat velké problémy. Zapíchnou se a zalézají do kůže. Na postiženém místě se psi škrábou více a snaží se dráždivé bolesti zbavit vykusováním, což vede k vytváření bolestivých ran. Nejrychlejší pomoc je namazat místo, kde je osina, Višňovského balzámem, který dokáže osinu vytáhnout. Pokud se zapíchne do tlapky, ovažte ji ještě obvazem.

Během podzimu se mohou u psů vytvořit i akutní záněty kůže. Pokud se pes vyválí ve špinavé kaluži, může si postižené místo ještě více zanítit. To pak svědí a psi si ho chtějí o to více škrábat. Rána následně může začít mokvat. Léčba je v tomto případě dlouhodobá a je potřeba ji včas začít řešit. Zpravidla jsou k léčení předepisovaná antibiotika.


Malý hmyz může způsobit psům velké trápení


Klíšťata a blechy netrápí psi jenom v horkých dnech, ale i v chladnějším období. Je tedy nutné stále používat antiparazitální přípravky, jako jsou spreje, šampony nebo speciální obojky napuštěné repelentní látkou. Tyto paraziti jsou nebezpeční hlavně kvůli nemocem, které přenášejí. Patří mezi ně například lymská borelióza nebo klíštěcí paralýza. Ta může způsobit ochrnutí. Nebezpečná je i ehrlichióza, která napadá imunitu.
Na přelomu léta a podzimu mohou na psy útočit i malé larvy - svilušky. Psům do kůže vypouštějí agresivní sliny, které narušují tkáň. Na postiženém místě se pak vytvoří svědivé puchýřky.
Další nebezpečí číhá v malých broucích, kterým se říká kloši. To, že vás nebo vašeho psa kousli, zjistíte až po dvou nebo třech dnech. Kůže začne svědět a pálit.


Po každé procházce je dobré vašeho čtyřnohého miláčka prohlédnout, čímž předejdete trápení, která by mu mohla vzniknout.

 

Zpět