A je tu zima

09.11.2016 12:30

Mrzne – vyčurat a domů!

V mrazu opravdu není příliš vhodné chodit se psem, který je zvyklý žít v teplém bytě nebo v domě, na dlouhé procházky. Pokud je to možné (vzhledem k vaší práci), venčete raději kolem poledne než brzy ráno nebo pozdě večer, kdy je největší zima. Psi žijící v bytě se prostě nedovedou na mrazivé počasí jen tak adaptovat. S malými štěňaty byste měli být ještě mnohem opatrnější!

„Zvládání nízkých teplot se u psů vždy odvíjí od toho, jakým teplotám jsou přizpůsobeni a jakou pohybovou aktivitu mají. Štěňata by v mrazech neměla dlouhodobě pobývat venku, protože ještě nemají plnohodnotnou srst, která by je ochránila, ani tukové zásoby, které si venkovní psi na zimu obvykle dělají. Ale jít se štěnětem v mrazu na procházku není problém, bude-li celou dobu v pohybu. Totéž se týká cvičení s dospělými psy. Pes může i v mrazu běhat, ale neměl by čekat na páníčka před obchodem. Opatrnost je na místě až při u nás extrémních teplotách, jako je dejme tomu –15 °C, to už je vhodné omezit pobyt venku na nejnutnější dobu a i venkovního psa vzít raději do zateplené části domu. Tady je zase třeba počítat s tím, že pes žijící trvale venku není přizpůsoben pokojovým teplotám a rychle by v nich ztratil zimní srst, takže je vhodnější udělat mu přechodné bydliště někde na verandě nebo v chodbě, kde teploty neklesají k extrémům, ale ani nejsou příliš vysoké,“ upozorňuje veterinářka MVDr. Klára Egerová.

Obleček není jen móda

Máte-li psa krátkosrstého plemene, rozhodně byste mu měli pořídit vhodný obleček. Nejde o módu – i pes ocení, bude-li mít záda a bedra v teple. Vybírejte nejlépe takový, který pejskovi ochrání i hrudník a břicho. Ordinace veterinářů se v chladném období až příliš často plní psy s onemocněními dýchacích a močových cest, myslete na to tedy včas.

„U mladých psů s nedokončeným vývinem srsti a u starších psů s menší pohybovou aktivitou není žádná ostuda používat na zimu oblečky. Naopak mladí, zdraví jedinci je zpravidla nepotřebují, ani pokud žijí v bytě (ovšem jen tehdy, mají-li venku možnost volného pohybu),“ dodává veterinářka Egerová.

Odborníci dále doporučují, abyste psa hned po návratu z procházky z oblečku nesvlékali a nechali ho pár minut vyrovnat teploty.

POZOR! V žádném případě nenechte svého psa mrznout uvázaného třeba před obchodem! Pomineme-li nebezpečí, že vám ho někdo ukradne nebo mu ublíží (což hrozí celoročně!), může nastydnout, nebo třeba „jen docela obyčejně“ trpět zimou.

Ve městě mažte tlapky

To se týká všech plemen – ochráníte jim tím tlapky před popraskáním a záněty, zejména při procházce prosolenými městskými ulicemi. Mazat můžete obyčejnou indulonou (i jiným mastným nedráždivým krémem), vazelínou nebo speciálním veterinárním balzámem.

Vhodný mastný krém zabrání, aby psovi bříška prstů v mrazu popraskala, a na chodnících mu ochrání tlapky i před působením soli. Leckde už od soli sice upustili, ale ještě pořád se s ní setkáte. Sůl se může dostat do prasklinky v tlapce a způsobit špatně se hojící a bolestivý zánět.

Po návratu z procházky psovi tlapky opláchněte (nejlépe vlažnou vodou) a znovu je ošetřete vhodným krémem.

Zpět