Co jsou paspárky a mají se odstranit?

01.04.2015 06:58

Odkud se paspárky vzaly

Paspárek je pátý prst na zadní noze psa, ojediněle se může vyskytovat i jako šestý zakrnělý prst na přední končetině (obvykle ve výšce hrudi). Vždy vyrůstá vysoko na noze a nepřichází do kontaktu se zemí, jde o jakýsi evoluční pozůstatek našeho palce. Někdy ovšem může způsobit nemalé problémy – vykřivuje chůzi psa a tedy i celkovou stavbu těla a stabilitu kostí, může se zatrhnout o nejrůznější předměty, zahnisat a způsobovat vleklé komplikace při léčbě. Přesto s tímto pátým prstem většina psů, především těch bez průkazu původu, celoživotně existuje bez větších problémů. Je tedy nutné paspárek odstraňovat?

 

Rychlá operace paspárků i náročný zákrok

Nejčastějším případem je odstranění paspárku do pěti dnů po narození, kdy to štěně ještě tolik nevnímá. S postupem věku je operace složitější, od čtyř měsíců je již třeba uvést psa pod narkózu, která se s pokročujícím věkem stává riskantní. U kříženců, kteří takto „ťapkají“ celý život není zákrok tolik důležitý (i riziko zatrhnutí je však stejné jako u ostatních psů). Problémem se drápek stává u psů plemenných a výstavních. Pokud někdy budete chtít svého psa či fenku nechat uchovnit, obvykle je vyžadováno paspárek odstranit. Na výstavách se za zůstavivší paspárky strhávají body. Pořídíte-li si štěně, s kterým máte vysoké ambice, není na co čekat. U starších psů se operace nedoporučuje vůbec.

 

Obutý i neobutý pes

U některých psů, jako je briardbeauceron, či pyrenejští ovčáci, jsou paspárky přirozenou pomůckou při jejich každodenním životě – pomáhají jim prý pro lepší zdolávání terénu a také v boji se soky. U ostatních psů je tento drápek nežádoucí. Při odstraňovaní však dejte pozor, o jaký typ paspárku se jedná. Může být buď vyvinutý úplně a srostlý s hlezenní kostí, či jde o pouhý výrůstek na kůži. Každý vyžaduje zvláštní typ pooperační péče. Cena se liší u každého veterináře, jelikož jde o celkovou anestezii, většinou se ale se zákrokem vejdete do hranice 1000,- Kč. Odstranění paspárku vašeho psa vám zajistí klidný spánek a jemu svobodný běh životem.

Zpět