Zima a psí tlapky

10.11.2015 08:11

Zimní období přináší společně s mrazem, sněhem a solením chodníků zdravotní problémy polštářků končetin našich čtyřnohých společníků.Mráz v kombinaci se sněhem a solí působí velmi agresivně na poměrně houževnatou strukturu prstního polštářku, která je tak pod neustálým drážděním, vznikají četná drobná poranění, která se bez ošetřování a ochrany končetiny rozšiřují a jsou velmi bolestivá.

 

Součástí terapie je především prevence a snaha předejít vzniku poranění polštářků tlapek. Jako primární ochrana pacek před drážděním solí je nanášení speciálních balzámů a mastí na polštářky. Je zde však nutné pečlivě tlapky po každé vycházce omýt teplou vodou a vysušit. Takováto toaleta pacek by měla být v zimním období rutinní součástí každodenního ošetřování psa bez ohledu na to, jestli je při venčení chráněn balzámy a krémy nebo dalšími prostředky.

K ochraně tlapek může sloužit také speciální psí botička. Ochranné botičky jsou vyráběny v různých velikostech i z různě odolných materiálů, takže jejich použití je poměrně rozsáhlé. Jejich nevýhodou však může být, že je pes nehodlá na svých tlapkách tolerovat. Určitou alternativou je navlékání ponožek a přes ně PVC sáček, ale troufám si tvrdit, že tento způsob je náročnější a nepohodlnější, a to nejen pro vlastního psa, ale i pro majitele.

Pokud již vzniknou bolestivé rány na polštářcích, je nutné postižené místo několikrát denně a vždy po venčení omýt kožní dezinfekcí, případně kombinovat s dezinfekční mastí a ránu chránit buď ponožkou či obvazem. Osobně doporučuji chránit končetinu při domácím ošetřování jen ponožkou, aby nedošlo při použití obvazu k zaškrcení končetiny a vzniku ještě závažnějších zdravotních problémů.

Na závěr, nejsme si samy jisti, je vždy na místě navštívit veterinárního lékaře, který nám s tímto problémem poradí.

 

Zpět