Zima a pejsci

19.12.2014 08:13

Sníh 
Sníh ani zima sama o sobě psovi nevadí. Při venčení by pes neměl postávat na místě (snáze tak prochladne), ale měl by se intenzivně hýbat. Při zimních radovánkách dbejte na to, aby váš miláček nehasil žízeň pojídáním sněhu nebo ledu. Trávicí ústrojí většiny savců je citlivé na studenou potravu, která jim může způsobit zánět žaludku. Při delších procházkách nebo celodenních výletech noste pro psa vodu v termosce, v níž si udrží požadovanou teplotu. 

Sůl 
Sůl dává v zimě pořádně zabrat tlapkám, hlavně jemné kůži mezi prsty. Máte-li možnost, venčete psa co nejvíce za městem nebo na volném prostranství a přesouvejte se autem co nejčastěji. Malé psíky přes posolené chodníky raději přeneste a pouštějte je až v parku na zasněženém trávníku. Před vycházkou, ale i po ní pejskovi ošetřete tlapky vazelínou nebo speciálním voskovým krémem. Po příchodu zvenku psovi packy omyjte, vysušte a promastěte. Pokud i přes veškerou vaši snahu psovi polštářky popraskaly nebo se pořezal o led, pořiďte mu speciální botičky. 
Potřebujete-li umýt psovi tlapky, nikdy mu je nemáčejte do nádoby s teplou vodou. Tlapky jsou v zimě podchlazené a koupání by bylo pro psa bolestivé. 

Omrzliny 
Nejsou naštěstí častým jevem a možnost vzniku zvyšuje podráždění tlapek solí. Pokud byl váš pes dlouhou dobu na mrazu a neměl příležitost k pohybu nebo chvíli stál na kovovém povrchu, prohlédněte místa, kde se omrzliny vyskytují nejčastěji: konec ocasu, šourek, prsty, konce ušních boltců. Ochrana před mrazem je jedinou možnou prevencí. Omrzlina se projevuje bledou a studenou kůží, která později zrudne, oteče a místo je bolestivé. Omrzliny šetrně a pomalu rozmrazíme nejlépe vlažnou vodou, kterou postižené místo zahříváme cca 20 minut. U lehčích omrzlin je možné použít přípravky podporující a urychlující hojení – diviznový olej, heřmánek, krém s obsahem arniky. Těžší omrzliny patří do péče veterinárního lékaře, návštěvu neodkládejte, zpozorujete-li na postižené tkáni začínající infekci nebo vykazuje-li pes příznaky nemoci. 


Péče o srst 
Nedoporučujeme koupání psů, klesá-li venkovní teplota pod -5 °C. Koupání si naplánujte na večerní hodinu, pejska před ním vyvenčete a ráno s ním nechoďte ven dříve než po 10 hodinách od koupele. Dlouhosrsté varianty doporučujeme po vysušení ručníkem a částečném proschnutí vyfénovat šetrným programem s nízkou teplotou. V zimě je velmi důležité dbát na to, aby se psovi nedostala do uší voda, protože v kombinaci s chladem představuje zvýšené riziko pro zánět zevního nebo vnitřního zvukovodu. V mrazech se pokožka více vysušuje, a proto se doporučuje ošetřit srst čas od času kvalitním rostlinným nebo živočišným olejem. Majitelům dlouhosrstých a drsnosrstých plemen doporučujeme vystříhat srst na vnitřní straně tlapek, což zabrání nabalování sněhu, který pejskům znepříjemňuje chůzi. 
 Zkuste vytřít svému psovi v zimě kožich čerstvě napadaným sněhem. Nechoďte daleko od domova, ať pes zpáteční cestou neprochladne, a vezměte si s sebou ručník, kterým srst po „umytí“ vytřete. Nechcete-li psa v zimě koupat a zdá se vám, že začíná být cítit, zkuste psa vytřít hadříkem namočeným do roztoku vody a octa. Jeden díl octa nařeďte 3 díly vody, roztokem psa v žádném případě nepolívejte a zamezte kontaktu s očima. 


Prochladnutí 
Prochladnutí stojí za většinou typických zimních nemocí, jako je rýma, kašel, zánět močových cest nebo angína. Psi chovaní v bytě mohou být citliví na prudké výkyvy teplot, které v desetistupňových mrazech činí i třicet stupňů. Chováte-li v bytě krátkosrsté hladkosrsté psi, pořiďte jim na zimu obleček, který je ochrání. 

Zpět